Expertteam Centrumgebieden Coöperatie U.A.
beleid & visie

actie, transitie, aanpak, procesmanagement

vitaal

toekomstbestendige & duurzame centrumgebieden

maatwerk

actieplannen, positionering & implementatie

Een plan van aanpak voor het centrum van Oudewater, een ‘parel’ in het Groene Hart

Ondernemers Vereniging Oudewater (OVO) stelde ons de vraag om te komen tot een gedragen plan van aanpak voor het centrum van Oudewater. Wij hebben dit opgepakt door met een compacte projectgroep van bestuursleden van de OVO, in afstemming met de gemeente en vanuit de gedachte van het centrumgebied als bedrijf, te komen tot een gedragen en pragmatisch stappenplan met daarin projecten en activiteiten die bijdragen aan een duurzaam sterk centrumgebied voor Oudewater.

Aanpak

Deze behelsde een startoverleg met ondernemers, analyse documenten, gezamenlijke schouw centrum, overleg gemeente, workshop en rapportage. Met als rode (lei)draad:

  1. Samenwerking in ‘gouden cirkel’: gemeente, ondernemers, vastgoed, cultuur en bewoners
  2. Aanpak via 3 pijlers: Organisatie, Ruimtelijk en Programmering.

Vertreksituatie – 2016 ‘breukjaar’

Op basis van een analyse van de organisatie en ruimtelijk-economische situatie, constateerden we dat 2016 een duidelijk breukjaar markeerde: Oudewater kwam toen ambtelijk onder Woerden te vallen met als gevolg verminderde aandacht en prioritering, een poging een BIZ op te richten werd niet uitgevoerd en er werd een weliswaar goed Masterplan opgesteld, maar door gebrek aan geld werd het niet uitgevoerd. Als gevolg hiervan kwam de samenwerking tussen gemeente en ondernemers op een laag pitje te staan.

Ruimtelijk ‘een parel’

Op ruimtelijk-functioneel en economisch vlak is sprake van een redelijk stabiele situatie in het centrum:

  • Beoordeling centrum: overall goede beoordeling (8,1)
  • Positief: aanbod winkels en horeca, sfeer en uitstraling, netheid, bereikbaarheid fiets
  • Negatief: faciliteiten, bereikbaarheid en parkeren auto, bereikbaarheid OV

Voor de aanpak van het centrum hebben we voorstellen gedaan die passen bij het unieke, historische en fijnmazige DNA van Oudewater als historisch en attractief stadje in het groen. Denk daarbij aan behoud en clustering specialistisch winkelaanbod en het toevoegen van een dagsupermarkt in het centrum, behoud cruciale panden en aanlichting gebouwen, eenduidige bestrating, uniforme inrichtingselementen, aanbrengen scheiding kort- en lang parkeren, toevoegen appartementen voor jongeren

Programmering – historie

Bij de analyse van de historie bleek dat er al veel plannen gemaakt waren voor het centrum. Vooral op het vlak van marketing (o.a. Alignment House). Positief is dat Oudewater bezoekers aanspreekt vanuit veel verschillende gremia en met verschillende stijlen en beloftes. Echter, er is niet gekozen voor 1 duidelijke profilering en actieplan met als gevolg dat diverse partijen langs elkaar heen werken en men ‘samen op weg is, maar met verschillende rijbanen’.

Stappenplan

Het centrum van Oudewater heeft alles in zich om naast een rol als dagelijkse boodschappencentrum, ook (nog meer) een bestemming te zijn. Voor de regio en de dagjes toerist. Het belang voor de komende jaren zit hem vooral in een herstel en versterking van de gezamenlijke benadering:

  • de gemeente zorgt dat ‘de basis op orde’ komt,
  • ondernemers en vastgoed zorgen voor bediening van de consument en de programmering en
  • Gezamenlijk met derden wordt als de onderneming Oudewater gewerkt aan de promotie en toekomstbestendigheid van het centrum.

Het stappenplan om te komen tot een toekomstbestendig centrum omvat deze concrete acties:

  1. Kies één scherpe positionering voor het centrum; Groen, Geschiedenis, Gezellig (Natuurlijk, Historisch, Kleurrijk – De magie van Oudewater); sluit aan bij het visietraject van de gemeente én werk deze positionering verder uit;
  2. Borg vanuit de OVO de organisatiekracht van het centrum; eventueel met inzet van een centrummanager;
  3. Borg vanuit de OVO een structureel overleg tussen centrumpartijen (ondernemers, vastgoedeigenaren, cultuur) en gemeente
  4. Zorg dat de basis op orde is; bewaak de uitvoering van delen van het masterplan door de gemeente als het aankomt op de aanpak van de openbare ruimte; vul in overleg met vastgoedeigenaren leegstand in met ondernemers die het aanbod versterken en transformeer buiten het kernwinkelgebied naar wonen;
  5. Maak een jaarplan met begroting voor het centrum op basis van de gekozen positionering; richt je op de inwoner, versterk de aantrekkingskracht in de directe regio door marketingcommunicatie en haak in op de kansen die er liggen om in het vaarseizoen bezoekers van buiten en uit de wijdere regio aan te trekken met evenementen die passen bij de gekozen positionering.
  6. Werk naar een BIZ voor ondernemers/vastgoedeigenaren van het centrum aan de hand van het opgestelde actieplan als de begroting/financiën onvoldoende blijken voor de ambities en/of inzet van externe ondersteuning (centrummanager/projectmanager) van de OVO op lange termijn.